NL / EN

Over het Liszt Concours

 
Het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours van Utrecht wordt wereldwijd beschouwd als één van de meest prestigieuze muziekconcoursen en staat bekend om zijn professionele en zorgvuldige ondersteuning van jonge musici. Het Concours is geheel gewijd aan de pianomuziek van Franz Liszt. Deze exclusieve aanpak, de uitgebreide carrièrebegeleiding én de vele internationale concertengagementen voor de prijswinnaars geven het Liszt Concours een volstrekt uniek karakter.

Het Liszt Concours is een zware opgave voor de deelnemers. De organisatie ziet er daarom op toe, dat de concoursdeelname voor de jonge pianisten (in de leeftijd 19 t/m 29 jaar) verder niet wordt verzwaard. Een vriendelijk en gastvrij onthaal door met name de gastgezinnen waar de deelnemers verblijven, zorgt voor een atmosfeer waaraan het Concours zijn ‘moeilijk-maar-menselijk’- reputatie ontleent.

Voor een periode van bijna drie jaar vertegenwoordigt het Liszt Concours de Prijswinnaars in zowel Nederland als in het buitenland als onderdeel van hun Career Development Programme. Als toevoeging op vele engagementen in Nederland, krijgen de Prijswinnaars ook een uitgebreid aantal concerten over de gehele wereld aangeboden. Laureaten van het Liszt Concours hebben reeds op alle continenten gespeeld. 

Tot de Prijswinnaars van het Concours behoren onder anderen: Martyn van den Hoek, Gregorio Nardi (1986), Enrico Pace, Wibi Soerjadi (1989), Sergey Pashkevich (1992), Igor Roma (1996), Masaru Okada, Yundi Li (1999), Jean Dubé (2002), Yingdi Sun (2005), Vitaly Pisarenko, Nino Gvetadze (2008), Masataka Goto en Olga Kozlova (2011) .

Sinds 1986 heeft een groot aantal vooraanstaande musici en docenten in de Internationale Jury gezeten, onder anderen Lazar Berman, France Clidat, Arnaldo Cohen, Andrzej Jasínski, Cyprien Katsaris, Louis Kentner, Mikhail Voskresensky en Earl Wild.

De Stichting Liszt Concours organiseert regelmatig Internationale Piano Masterclasses met prominente pianisten en pianodocenten onder wie Earl Wild, Andrea Bonatta, Leslie Howard, Dmitri Bashkirov, Louis Lortie, Paul Badura-Skoda, Oxana Yablonskaya, Jacques Rouvier en Dominique Merlet. Deze masterclasses hebben inmiddels plaatsgevonden in Utrecht, maar ook in New York, Moskou, Shanghai, Peking, Guangzhou, Taipei, Tokio en Seoel.

Het Liszt Concours organiseert naast het concours ook Masterclasses en Concertseries.

Read more