NL / EN

Igor Roma

Internationale Selectiejury
De Italiaan Igor Roma werd in Zwitserland geboren. Als 11-jarige begon hij piano te spelen. Na een verhuizing naar Italië werd hij toegelaten tot het Conservatorium van Vicenza. Al voordat hij afstudeerde, nam Igor Roma met succes deel aan verschillende Italiaanse pianoconcoursen, waar hij diverse eerste prijzen won. Hij studeerde ook aan International Piano Academy 'Incontri col maestro' in Imola bij Franco Scala, en nam bovendien lessen bij Lazar Berman, Boris Petrushansky en Alexander Lonquich.

Igor Roma is laureaat van diverse concoursen waaronder de International Piano Competition in Dublin, de Hamamatsu International Competition in Japan en de ‘Arthur Rubinstein’ International Piano Master Competition in Tel Aviv. In 1996 won Igor Roma de Eerste Prijs en de Persprijs van het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht. Vanaf dat moment begon Igor Roma’s succesvolle carrière werkelijk. In 2008 nam hij zitting in de Internationale Jury van het Liszt Concours en in 2011 maakte hij deel uit van de Jury tijdens de Internationale Selectieronden.

Zijn repertoire loopt van Bach tot Messiaen en omvat ook minder bekende pianostukken van onder anderen Szymanowski, Kurtag en De Falla. Hij trad overal in Europa, in Zuid-Afrika en China op en werkte samen met eminente dirigenten als Reinbert de Leeuw, Roberto Benzi, Ton Koopman, Philippe Herreweghe, Claus Peter Flor, Jaap van Zweden en Zoltán Kocsis. 

Roma heeft samengespeeld met vooraanstaande orkesten zoals Rotterdams Philharmonisch Orkest, Franz Liszt Chamber Orchestra, Stavanger Symphony Orchestra, National Symphony Orchestra of Ireland, deFilhamonie (Vlaanderen), Hong Kong Philharmonic Orchestra en National Philharmonic Orchestra of Hungary. Hij heeft opgetreden tijdens verschillende festivals, waaronder het Gergiev Festival in Rotterdam, het Delft Chamber Music Festival en Philippe Herreweghes Festival in Saintes.

Hij werkte met succes samen met pianist Enrico Pace en slagwerkers Gianluca Carollo en Alessandro Zucchi. Ook speelde hij kamermuziek met o.a. het Brodsky Quartet, het Daniel Kwartet, het Quatuor Danel en celliste Quirine Viersen.

Het Liszt Concours organiseert naast het concours ook Masterclasses en Concertseries.

Read more