NL / EN

Mariam Batsashvili

Naam Mariam Batsashvili
Prijs Eerste Prijs
Nationaliteit Georgië
Geboortejaar 1993

“Boven alles een speler met de grootste verfijning en smaak. Het is het soort van spel dat het beste in de muziek van Liszt naar buiten brengt." – uit het juryrapport
Op 8 november 2014 won Mariam Batsashvili (Georgië, 1993) de Eerste Prijs tijdens het 10de Internationaal Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht. Zij ontving haar prijs in de Grote Zaal van TivoliVredenburg, in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima. “Winnares Batsashvili maakt van elke zin iets bijzonders”, kopte NRC Handelsblad.

Batsashvili mocht tevens de Prijs van de Junior Jury en de Prijs van de Muziekkritiek in ontvangst nemen. De Internationale Persjury noemde haar een “compleet artiest” met een “weergaloos toucher” en vol “oprechte emotie”.

Batsashvili is de eerste vrouwelijke Eerste Prijswinnaar van het Liszt Concours. Als winnaar wacht haar een uitgebreide concerttournee die haar zal voeren naar meer dan 25 landen. De ochtend na haar overwinning in TivoliVredenburg debuteerde zij al in een uitverkochte Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Samen met het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. James Gaffigan speelde zij, net als tijdens de Finale, Liszts Concerto No. 1 in Es.

Mariam Batsashvili studeerde achtereenvolgens aan de E. Mikeladze Central Music School in Tbilisi en aan de Hochschule für Musik Franz Liszt in Weimar bij Grigory Gruzman. Zij won verschillende prijzen, zoals in 2011 de Eerste Prijs van het Internationaal Franz Liszt Concours voor Jonge Pianisten in Weimar en in 2015 de prestigieuze Arturo Benidetti Michelangeli Award. Behalve in haar geboorteland trad Mariam Batsashvili al op in onder meer Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Israël en Zuid-Afrika, zowel in recital als met orkest. Zij was solist bij het Erfurt Philharmonisches Orchester en diverse malen bij het Cape Town Philharmonic Orchestra.

De komende jaren werkt Batsashvili samen met gerenommeerde orkesten zoals het Rotterdams Philharmonisch, Brussels Philharmonic en Ecuador National Symphony. Verder speelt zij op festivals zoals Beethovenfest Bonn, Pianofortissimo Festival Bologna en Delft Chamber Music Festival. 

Mariam Batsashvili is door de European Concert Hall Organisation (ECHO) uitgeroepen tot Rising Star voor seizoen 2016/17. Als Rising Star maakt zij een tournee langs 21 vooraanstaande concertzalen van Europa, waaronder Musikverein Wien en Het Concertgebouw Amsterdam.

www.mariambatsashvili.com


Internationaal Franz Liszt Pianoconcours 2017

08-09
oktober

Halve finales I

More info

11-12
oktober

Halve-Finales II

More info

14-15
oktober

Halve finales III

More info

18
oktober

Finale Solo

More info

21
oktober

Finale gala-avond
met het Radio Filharmonisch Orkest

More info

22
oktober

Prijswinnaarsconcert
in Concertgebouw Amsterdam

More info

Het Liszt Concours organiseert naast het concours ook Masterclasses en Concertseries.

Read more