NL / EN

Mûza Rubackyté

Internationale Jury 

Mûza Rubackyté is een veelgevraagd pianiste uit Litouwen. Zij studeerde met lof af aan het Conservatorium van Moskou. In 1981 won Rubackyté de eerste prijs op het Liszt/Bártok Concours in Boedapest en nadat zij de All-Union Competition in St. Petersburg had gewonnen, werd zij ‘één van de beste pianisten van de Sovjet-Unie’ genoemd. Met deze onderscheiding op zak maakte zij een tournee door alle landen van het toenmalige Oostblok en gaf zij concerten met dirigenten als Aram Khatchaturian, Neeme Järvi, Valery Gergiev, Vakhtang Jordania en Eri Klas.

Mûza Rubackyté woont sinds 1991 in Parijs en reist nog steeds regelmatig door Europa, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Azië om recitals en concerten met orkest te geven. Zij werkte onder dirigenten als Leonard Slatkin, Stefan Lano, Peter Bay, Gerhardt Zimmermann, Krysztof Penderecki en gaf recitals in Wigmore Hall (Londen), Beethoven Haus (Bonn), Salle Gaveau (Parijs) en het Concertgebouw (Amsterdam). Zij is regelmatig te horen bij Radio en France en Radio Classique. Zij spreekt vijf talen vloeiend.

In 2007 eerde Litouwen haar voor haar internationale verdiensten en kunstenaarschap door haar de hoogste burgerlijke onderscheiding van het land, the National Award, toe te kennen. Zij werd aangeduid als ‘muze’ van het land en geroemd als cultureel ambassadeur voor de wereld. In 2012 ontving ze de Pro Cultura Hungarica prijs voor het in stand houden van het culturele nalatenschap van Franz Liszt en de promotie van de Hongaarse cultuur.  

Mûza Rubackyté is ook docent en geeft regelmatig masterclasses. In 2008 maakte zij deel uit van de jury van het Liszt Concours tijdens de Internationale Selectieronden en in 2011 zat zij in de Internationale Jury van het concours. Rubackyté heeft meer dan tien cd’s opgenomen. Haar complete opnamen van Liszts Années de pèlerinage zijn lovend ontvangen.

Het Liszt Concours organiseert naast het concours ook Masterclasses en Concertseries.

Read more