NL / EN

Nikolai Demidenko

Internationale Jury
Dankzij zijn bevlogen pianospel is Nikolai Demidenko wereldwijd veelgevraagd. Hij werd geboren in Rusland, waar hij ook zijn opleiding kreeg. In 1995 verwierf hij het Britse staatsburgerschap. Hij is regelmatig in Londen te beluisteren in de serie Great Performers in de Barbican Concert Hall en de International Piano Series in het South Bank Centre. Ook gaf hij een recital in de London Pianoforte Series van Wigmore Hall. Het optreden maakte als enige live-uitvoering deel uit van de Chopin Experience, een weekend op Radio 3 van de BBC gewijd aan Chopins complete werk.

Demidenko is befaamd vanwege zijn gezaghebbende uitvoeringen van het Russische concertrepertoire van onder anderen Prokofiev, Rachmaninov en Tsjaikovski. Hij heeft over de gehele wereld samengewerkt met vele dirigenten en orkesten. Met het Philharmonisch Orkest van St. Petersburg en Yuri Temirkanov treedt hij regelmatig samen op. De pianist heeft verder een vruchtbare samenwerking met verschillende Russische musici die ook in Londen wonen. Met Leonid Gorokhov vormt hij een duo voor cello en piano. Met het nieuwe Hermitage String Trio speelt hij regelmatig pianokwartetten. Onder de hoogtepunten van de afgelopen seizoenen rekent hij optredens met het Philharmonia Orchestra, het Hallé Orchestra en Sinfonia Lahti. Ook tournees in Groot-Brittannië en Ierland met het Symfonieorkest van Praag en in Spanje met het Orchestre National Bordeaux Aquitaine stonden op de agenda.

Demidenko’s brede repertoire omvat onder meer muziek van Bach, Clementi, Mendelssohn, Mozart, Moessorgski, Scarlatti en Liszt. In 1992 kwam zijn cd Nikolai Demidenko plays Liszt uit. In 2011 maakte hij eerder deel uit van de Internationale Jury van het Liszt Concours. 

Het Liszt Concours organiseert naast het concours ook Masterclasses en Concertseries.

Read more