NL / EN

Paul Badura-Skoda

Internationale Jury
Paul Badura-Skoda is één van de belangrijkste pianisten van deze tijd. Hij stond in alle grote concertzalen over de hele wereld en was jarenlang de pianist met de meeste platen en cd’s in de handel. Hij wordt beschreven als pianist die zichzelf en zijn publiek compleet onderdompelt in de muziek, met een gepassioneerde zoektocht naar het essentiële en een goed artistiek besef.

In 1945 startte Paul Badura-Skoda zijn opleiding bij het Weens Conservatorium en twee jaar later won hij de eerste prijs in de Österreichische Musik Wettbewerb en kreeg hij een beurs om bij Edwin Fischer te studeren. Deze jaren legden de basis voor zijn artistieke leven. In 1949 ontdekten de dirigenten Wilhelm Furtwängler en Herbert von Karajan zijn grote talent en nodigden hem uit om te komen soleren bij hun orkesten. Zo werd Badura-Skoda in één klap wereldberoemd.

Sindsdien is Badura-Skoda een veelgevraagde gast bij de belangrijkste orkesten, festivals en concertzalen. Zo trad hij op met dirigenten als George Szell, Karl Böhm, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Sir Charles Mackerras, Sir Georg Solti, Kent Nagano en John Eliot Gardiner.

Paul Badura-Skoda heeft een enorm repertoire opgenomen op cd en lp, waaronder alle pianosonates van Mozart, Beethoven en Schubert. Hij is een pionier in het gebruik van authentieke instrumenten in de pianowereld. Zijn kennis over de instrumenten uit de tijd van Bach en Mozart tot en met die van nu geeft hem de mogelijkheid om uit moderne instrumenten een klankkleur te halen waar het publiek en de critici telkens weer van opkijken.

In 2010 gaf Badura-Skoda namens het Liszt Concours een Masterclass in het Tsjaikovski Conservatorium in Moskou.

Het Liszt Concours organiseert naast het concours ook Masterclasses en Concertseries.

Read more