NL / EN

Piotr Paleczny

Internationale Jury
Piotr Paleczny is één van de meest vooraanstaande pianisten en docenten van Polen. Hij studeerde bij Jan Ekier aan de Frederik Chopin University of Music in Warschau. Ook pianist Arthur Rubinstein en componist Witold Lutoslawski hadden een belangrijke rol in zijn artistieke vorming. Paleczny won vijf internationale pianoconcoursen. Zijn internationale carrière begon in 1970 met het winnen van de derde prijs op het 8ste Internationaal Chopin Pianoconcours in Warschau. 

Paleczny geeft concerten op alle continenten. Hij trad op met befaamde orkesten als het Chicago Symphony Orchestra, het Royal Philharmonic Orchestra, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Gewandhausorchester. Ook trad hij op in beroemde concertzalen zoals Carnegie Hall, Tokio Suntory Hall, Berliner Philharmonie, teatro Colón in Buenos Aires, Het Concertgebouw in Amsterdam, Musikverein en Salzburg Festspielhaus. Paleczny heeft over de hele wereld masterclasses gegeven en heeft regelmatig zitting in jury’s van internationale pianoconcoursen, onder meer in Warschau, Parijs, Leeds, Tel Aviv, Tokio, Hamamatsu, Cleveland, Londen, Genève en Moskou.

Zijn cd-opnamen The best of Chopin (Dux Records) ontving de Frederick ’99 award van de Polish Phonographic Academy en bereikte de platinum- status.

Muziek van Poolse componisten vormt een belangrijk deel van zijn repertoire. Zijn opnamen van deze werken hebben uitstekende kritieken gekregen en sommige ervan bereikten de platina-status. Sinds 1993 is Paleczny artistiek leider van het oudste nog bestaande pianofestival in de wereld, het International Chopin Festival in Duszniki-Zdrój. Tevens is hij artistiek leider van de International Paderewski Piano Competition in Bydgoszcz. Daarnaast is Paleczny hoofd van de pianoafdeling van de Frederick Chopin University of Music in Warschau.

Het Liszt Concours organiseert naast het concours ook Masterclasses en Concertseries.

Read more