NL / EN

Over het Liszt Concours

 
Het Liszt Concours Utrecht presenteert, ontwikkelt en promoot pianotalenten van over de gehele wereld. Zodoende is het een van de belangrijkste springplanken geworden naar de internationale professionele klassieke muziekscene voor jonge musici.

Het startpunt is het driejaarlijkse internationale Liszt Concours, gehouden in TivoliVredenburg, Utrecht. Sinds de oprichting in 1986 heeft het concours een reputatie opgebouwd als één van ‘s-werelds meest prestigieuze pianoconcoursen. Met de 11de editie in 2017 werd een nieuwe concours-opzet geïntroduceerd, waarbij er minder focus ligt op het wedstrijdelement en deelnemers meer kansen krijgen om hun talent te laten zien aan een internationaal publiek.

Het Concours valt uiteen in drie fases.
De eerste fase bestaat uit de internationale selectierondes, acht maanden voorafgaand aan het concours, met publieke sessies over de gehele wereld. In 2019 in New York, Moskou, Tbilisi, Beijing, Hong Kong en natuurlijk Utrecht. Deelnemers van deze fase voeren ieder een recital uit van 30 minuten voor een jury die op iedere locatie hetzelfde is.
De tweede fase is ‘het festival’ waarvoor 14 pianisten uitgenodigd worden. Zij geven ieder drie recitals, één gewijd aan Liszts originele composities, één gewijd aan Liszt-transcripties en/of originele werken van andere componisten en één kamermuziek concert.
De derde fase bestaat uit ‘de finales’, waarbij de drie winnaars van het concours zichzelf presenteren aan de wereld met zowel een solo recital als een finaleconcert met het Radio Filharmonisch Orkest.

Het Liszt Concours is onderscheidend dankzij het uitgebreide Career Development Programme dat wordt aangeboden aan de prijswinnaars . Voor een periode van drie jaar werkt het concours intensief met en voor alle drie de winnaars als impresario (met meer dan 300 concerten in 35 landen), mentor (met professionele coaching en trainingen op verschillende vlakken) en als publicist (branding en naamsbekendheid, met een website, press-kit, cd’s, video’s, etc.)
Winnaars krijgen hiermee de kans om praktische ervaring op te doen met het leven als professioneel reizend musicus, bouwen een internationaal netwerk op en ontwikkelen zich als artiest én als persoon door in aanraking te komen met (muziek)culturen over de gehele wereld.

Rolmodel voor het concours is pianist, componist en visionair Franz Liszt (1811-1886). Als eerste internationaal erkende (en verafgoodde) musicus ooit is Franz Liszt eigenhandig verantwoordelijk voor de etiquette van het huidige solorecital. Gedurende zijn gehele leven heeft een indrukwekkend aantal noviteiten ontwikkeld, van uitvoeringstechnieken tot nieuwe compositiestructuren. Zijn totale oeuvre omvat meer dan 1.000 werken, voornamelijk voor piano. Hij was tevens een sterke bepleiter van de werken van andere componisten, door het uitvoeren en promoten van onbekende werken van componisten als Beethoven, Bellini en Schubert.

Het Liszt Concours staat bekend om zijn gewaagde keuzes in het repertoire en legt iedere editie de focus op andere onbekende werken. Vanaf de 12de editie (2020) zal het concours een nog sterker artistiek profiel krijgen, en wordt er voor het eerst een centraal thema geïntroduceerd: ‘Beethoven’. Het verplichte repertoire bevat Liszts bewerkingen van liedercycli en symfonieën van Beethoven, alsook het pianoconcert dat Liszt baseerde op thema’s uit Beethovens Ruïen van Athene. Daarnaast worden ook originele composities van Beethoven toegelaten als onderdeel van de vrije keuze ruimte.

De wensen en belangen van de deelnemers staan centraal bij het Liszt Concours. De professionele organisatie draagt er zorg voor dat alles strak volgens plan verloopt en is nauw betrokken bij de deelnemers, zodat hun deelname aan het concours een minder zware last wordt. Hierdoor heeft het concours een reputatie opgebouwd als ‘moeilijk-maar-menselijk’.

Eerdere winnaars van het concours zijn onder anderen: Enrico Pace (1989), Igor Roma (1996), Yundi Li (1999), Yingdi Sun (2005), Vitaly Pisarenko (2008), Nino Gvetadze (2008), Mariam Batsashvili (2014) en Alexander Ullman (2017)

Het Liszt Concours organiseert met regelmaat internationale pianomasterclasses in samenwerking met bekende pianisten als Earl Wild, Andrea Bonatta, Louis Lortie, Paul Badura-Skoda, Jacques Rouvier and Jean-Yves Thibaudet. Deze masterclasses hebben reeds plaatsgevonden in Utrecht maar ook in New York, Shanghai, Moskou, Beijing, Guangzhou, Taipei, Tokio en Seoul.  In 2017 is het Liszt Concours ook begonnen met een nieuwe collectie van online masterclasses op YouTube. Op dit moment zijn daar lezingen te vinden gegeven door Leslie Howard, Jerome Rose, Frederic Chiu en Reinbert de Leeuw. In de komende jaren zullen hier nog vele video’s aan toegevoegd worden.


De 12de editie van het Liszt Concours vindt plaats van 16 tot en met 28 maart 2020, met selectierondes in september 2019. De deadline voor inschrijving is op 1 mei 2019.

Het Liszt Concours organiseert naast het concours ook Masterclasses en Concertseries.

Read more