Concours 2022

Liszt Utrecht 2022 vindt plaats van 22 - 29 september in TivoliVredenburg, Utrecht. In de onderstaande video vind je alle informatie over Liszt Utrecht 2022.


Liszt Utrecht (voorheen: Liszt Concours) is een internationaal pianofestival dat draait om de muziek van Franz Liszt. Tien professionele pianisten van over de hele wereld reizen af naar TivoliVredenburg (Utrecht) om hun interpretaties van Liszts muziek te laten horen. Na vijf live selectieronden in januari dit jaar selecteerde een internationale jury tien pianisten die mogen deelnamen aan Liszt Utrecht 2022. Klik hier om de tien pianisten te leren kennen.
 

PROGRAMMABOEK

Klik hier voor het programmaboek van Liszt Utrecht 2022

BLOKKENSCHEMA

Klik hier voor het blokkenschema van Liszt Utrecht 2022
 
Vieren, ontdekken en uitlichten
Liszt Utrecht was voorheen een traditionele pianocompetitie (International Franz Liszt Piano Competition) maar is inmiddels een meer community-based festival. Er is nog steeds een duidelijk competitief element, maar we focussen meer op het vieren, ontdekken en uitlichten van zowel Liszt's muziek als de fantastische pianisten die deze uitvoeren. Alle musici krijgen eerlijk betaald en een kans om zichzelf te ontwikkelen en te verbinden met een live publiek in een van de mooiste concertzalen van Nederland.

The Schubert-editie
Hoewel het evenement draait om de muziek van Franz Liszt, heeft elke editie een ander componist als thema. Na de 2020 editie die in het teken stond van Beethoven (en helaas niet doorging vanwege Covid19), staat de 2022 editie in het teken van Franz Schubert.
 

DE FESTIVALFASE (22 - 26 SEP)

De festivalfase (22 - 26 sep)
In de festivalfase presenteren de tien pianisten hun geraffineerde pianospel in verschillende rondes. Elke festivaldag heeft een vaste structuur:

  • All-Liszt pianorecital: Elke dag start met een All-Liszt pianorecital met originele werken van Liszt. Verwacht grootste werken vol pianistisch vuurwerk.
  • Kamermuziekrecital: Daarna volgt een kamermuziekrecital in samenwerking met Lea Hausmann (viool), Samuel Shepherd (cello), Judith Wijzenbeek (altviool) en Roberto di Ronza (contrabas). Op het programma staan delen uit Schuberts romantische Forellenkwintet en (zelden uitgevoerde) werken van Liszt voor cello en piano.
  • Liedrecital: Een concert in samenwerking met sopraan Bernadeta Astari, waarin de pianisten liederen van zowel Schubert als Liszt presenteren én een nieuw gecomponeerd lied geschreven door Mathilde Wantenaar.
  • All-Schubert recital: De festivaldag eindigt met een avondvullend solo pianorecital waarin de pianisten hun tanden zetten in Liszts veeleisende pianotranscripties van Schuberts liederencycli. Dit concert wordt live uitgezonden.

Elke ronde staat er een andere vleugel met een uniek geluid op het podium: een Yamaha voor het All-Liszt recital, een rechtsnarige Maene-vleugel voor de kamermuziek, een Steinway voor het liedrecital en een Fazioli voor het All-Schubert recital.

NLiszt 
Elke festivaldag om 16.00 uur vindt een extra pianorecital plaats door een opkomende Nederlandse pianist. Deze ‘NLiszt’ recitals zijn geen onderdeel van de competitie. Onze jury zal een van deze Nederlandse pianisten prijzen met de ‘Henk de By’ award en de mogelijkheid om op te treden met het Radio Filharmonisch Orkest tijdens de Grand Finale van Liszt Utrecht.
 

DE GRAND FINALE (29 SEP)

Drie finalisten sluiten Liszt Utrecht af in een feestelijke ontknoping met het Radio Filharmonisch Orkest. In een uitvoering van Schuberts Grosse Fantasie ‘Wanderer’ laten de drie pianisten nog één keer het beste van zichzelf horen. Daarna bepaalt een internationale jury wie de winnaar wordt van Liszt Utrecht 2022.

PRIJZEN

Eerste prijs: € 25.000
2x runner-up prijs: € 10.000
Publieksprijs: € 2500

 

TICKETS

Tickets zijn verkrijgbaar via www.tivolivredenburg.nl/lisztutrecht 

Prijzen
Passe-partout voor alle concerten: € 250,-
Dagticket voor een hele festivaldag: € 49,- (i.p.v. € 73)

All-Liszt piano recital: € 19,-
Chamber music recital: € 15,-
Extra NLiszt piano recital: € 5,-
Song recital: € 9,-
All-Schubert piano recital: € 25,-

Grande Finale: € 39,-

Voor CJP / jongeren t/m 30 jaar / U-Pas geldt een maximumprijs van € 10,-
 

INTERNATIONALE JURY

Suzana Bartal
Frederic Chiu 
Janina Fialkowska 
Nino Gvetadze 
Michael Lewin 
Mūza Rubackytė
Wibi Soerjadi 
Mariangela Vacatello 
Cynthia Wilson (niet-stemmend hoofd van de jury)