NL / EN

Concertseries

 

Het Liszt Concours organiseert regelmatig concertseries, waarin laureaten vaak een hoofdrol spelen. 

  • Prijswinnaars 10de Liszt Concours (2016 - 2017)
  • De drie Prijswinnaars van het 10de Liszt Concours - Mariam Batsashvili, Peter Klimo en Mengjie Han - keren in seizoen 2015/16 terug naar Utrecht om te laten horen wat zij in huis hebben. Tickets voor de serie kunnen worden besteld via de kassa van TivoliVredenburg.

     
  • Prijswinnaars 10de Liszt Concours (2015 - 2016) 
De drie Prijswinnaars van het 10de Liszt Concours - Mariam Batsashvili, Peter Klimo en Mengjie Han - keren in seizoen 2015/16 terug naar Utrecht om te laten horen wat zij in huis hebben. 

Verjaardagsconcert
22 oktober 2015, 20.00 uur Hertz, TivoliVredenburg
Mariam Batsashvili brengt samen met de meest recente winnaars van de Liszt Concoursen van Weimar (Marina Yakhlakova) en Boedapest (Ilya Kondratiev) een ode aan Franz Liszt op zijn verjaardag.

Nieuwjaarsconcert

14 januari 2016, 20.00 uur Hertz, TivoliVredenburg
Mengjie Han speelt samen met zijn Amatis Trio. Dit pianotrio timmert hard aan de weg en is na eerder dit jaar door te zijn gedrongen tot de finale van het Internationale Concours 'Schubert and Modern Music' in Graz nu geselecteerd als Dutch Classical Talent.

Valentijnsconcert
14 februari 2016, 20.00 uur Hertz, TivoliVredenburg
Peter Klimo brengt een speciaal Valentijnsconcert samen met het Zwitserse Belenus Quartett dat begin 2015 het Internationale Concours 'Schubert and Modern Music' in Graz won.

Concertserie archief

  • Liszten Up! (2012 - 2013)

Het Liszt Concours presenteert in Vredenburg Leeuwenbergh vier bijzondere concerten-met-een-verhaal over thema’s uit het leven van Franz Liszt. Tijdens deze avonden komen de onderwerpen Liszt en zijn muzikale roots in Hongarije, Liszt en Istanbul, Liszt en de Duivel en de relatie van Liszt met zijn dochter Cosima en zijn schoonzoon Richard Wagner aan bod. Vijf prijswinnaars van het Liszt Concours, twee prijswinnaars van het TROMP Concours en een prijswinnaar van het Internationaal Vocalisten Concours zullen de muziek ten gehore brengen. Voor ieder concert is een samenwerking aangegaan met personen en organisaties die iets bijzonders rondom het onderwerp kunnen vertellen. Bekijk hier het promotiefilmpje.

Cosima
zaterdag 25 mei 2013, 20.00 uur - Vredenburg Leeuwenbergh
De concertvertelling Cosima gaat over het leven van Cosima Wagner-Liszt (1837-1930), een gecompliceerde, koele en berekenende vrouw. Een vrouw die het gemis aan (vader)liefde in haar jeugd compenseert met de absolute opoffering aan één man: Richard Wagner. Cosima vertelt in beelden, die tijdens de voorstelling worden geprojecteerd, over haar leven en relatie met de twee componisten. Wanneer haar man sterft, wordt Cosima ook geconfronteerd met de sterfelijkheid van haar oude vader. Ze beseft dat zij binnenkort, in het lange leven dat nog voor haar zal liggen, de bewaarder van hun erfenis zal zijn. Met o.a. muziek uit Wagners opera's.

Hel en Verdoemenis
Een concert-met-verhaal over Liszt, Goethes Faust en het ultieme pact, dat met de duivel. Voor deze avond wordt ook een pact gesloten, met Mathieu Heinrichs die afreisde naar Weimar om de invloed van demonen op het leven en de muziek van Liszt te onderzoeken. Bekijk hier de film. 

Lisztanbul
Vredenburg Leeuwenbergh, zaterdag 24 november 2012
Een avond over Liszt en Istanbul, met het originele programma van het concert dat Liszt gaf bij de Sultan, voorafgegaan door een Turks culinair buffet. De Turks-Nederlandse columniste Funda Müjde vertelt over het Istanbul dat Liszt aantrof. Met onder meer Rossini/Liszt Ouverture Guillaume Tell, Schubert/Liszt Der Erlkönig en de bewerking die Liszt maakte van de eremars voor de sultan. Bekijk hier het filmpje.

Van Slag van Liszt
Vredenburg Leeuwenbergh, zaterdag 3 november 2012
Muziekpubliciste Saskia Törnqvist en vier Concours-laureaten lieten de concertbezoeker nader kennismaken met de muziek die voor Liszt en Bartók een belangrijke bron van inspiratie was. Op het programma stonden onder meer de bijzondere Sonate voor twee piano's en slagwerk van Bartók en een speciale bewerking van Liszts Tweede Hongaarse rapsodie.

  • Met Liszt naar het Museum (2011)

In 2011 organiseerde het Liszt Concours t.g.v. het Internationale Lisztjaar samen met vier Utrechtse musea een serie lecture-recitals. Tijdens drie zondagmiddagen en een zaterdagavond vertelden vier Liszt-experts over verschillende thema's uit het leven van Franz Liszt en illustreerden deze met muziek van de klavierleeuw.

Met Liszt door Utrecht
Het Utrechts Archief, zondag 11 december 2011 
Op basis van het boek Liszt in Utrecht 1842, over Liszts bezoek aan de Domstad, vertelde Mathieu Heinrichs hoe hij daar kwam en wat hij er aantrof. Jean Dubé, winnaar van het Liszt Concours in 2002, bracht de werken ten gehore die Liszt ook speelde tijdens zijn bezoek aan Utrecht: Ouverture Guillaume Tell, Réminiscences de Norma en de Grand Galop Chromatique.

Liszt, de pelgrim, en zijn religieuze muziek 

Museum Catharijneconvent, zondag 27 november 2011 
Het derde lecture-recital behandelde Liszt als pelgrim. Ook de belangrijke religieuze kant van zijn leven (onder meer als abbé in Rome) en zijn werk kwamen aan bod. Andrea Bonatta speelde delen uit de Harmonies poétiques et religieuses van de componist.

Reizen met Liszt
Het Spoorwegmuseum, zondag 16 oktober 2011
Liszt-expert Leslie Howard, die álle werken van Liszt voor piano op niet minder dan 99 cd’s vastlegde, nam de luisteraar mee op een muzikale reis door het Europa van Liszt, met tussenstops in Frankrijk, Italië en Spanje. Het slotstuk, Liszts Romancero Espagnol, beleefde zijn Nederlandse première.

Met Liszt naar de Opera
 
Museum Speelklok, zaterdag 17 september 2011 
Emile Wennekes vertelde over de vele transcripties die Franz Liszt maakte van opera’s van componisten als Händel, Verdi, Gounod en Wagner én de operabewerkingen op de speeldozen uit de collectie van het museum. De pianomuziek werd verzorgd door Olga Kozlova, Ilona Timchenko en Juan Zurutuza.

Het Liszt Concours organiseert naast het concours ook Masterclasses en Concertseries.

Read more